De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 2,9 procent lager op 305,91 punten. 2011 werd afgesloten met een stand van 312,47 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen leverde 3 procent in tot 510,87 punten en de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 2,2 en 3,1 procent.

Dinsdag konden beleggers op de Europese markten pas reageren op een tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten omdat de beurzen vrijdag en maandag gesloten waren. Vrijdag werd in de VS bekendgemaakt dat er in maart 120.000 banen zijn gecreeërd, veel minder dan de 203.000 arbeidsplaatsen waarop economen in doorsnee rekenden.

Spanje

China wist een handelstekort in februari om te buigen naar een overschot in maart. De import steeg echter met slechts 5,3 procent, hetgeen zorgen voedde over de ontwikkeling van de Chinese economie. De export nam met 8,9 procent toe.

Spanje lag weer eens op de pijnbank. Minister van Economische Zaken Luis de Guindos kondigde 10 miljard euro aan extra bezuinigingen aan en wakkerde daarmee zorgen aan dat het land wellicht op korte termijn financiële steun nodig heeft.

SBM Offshore

Het lange paasweekeinde maakte ook geen einde gemaakt de zorgen over de financiële toekomst van Spanje. De rente op Spaanse staatsobligaties steeg op de eerste Europese handelsdag na Pasen stevig door. Dinsdagochtend klom het rendement op 10-jarige Spaanse staatsleningen tot 5,9 procent.

In de AEX was SBM Offshore de grootste daler met een verlies van 11,7 procent. De maritiem dienstverlener is een intern onderzoek begonnen naar mogelijk ,,ongepaste'' handelspraktijken die onlangs aan het licht zijn gekomen. Het bedrijf heeft de relevante autoriteiten op de hoogte gesteld van het onderzoek maar gaf verder geen details.

AkzoNobel

Verffabrikant AkzoNobel was lange tijd de enige stijger dankzij een adviesverhoging van ING, maar eindigde toch 0,8 procent in de min. KPN daalde 1 procent. Het telecomconcern ziet af van de overname van het kabelbedrijf Caiway. Volgens KPN stuitte de voorgenomen overname op te veel bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De euro was 1,3079 dollar waard, tegen 1,3065 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 101,34 dollar per vat en Brentolie zakte 1,5 procent tot 120,87 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl